Sportsudøver? Din kost betyder meget mere end du tror

Sportsudøver? Din kost betyder meget mere end du tror
Sportsudøver? Din kost betyder meget mere end du tror

Er du sportsudøver, uanset hvilket niveau det er på, vil du blive overrasket over, hvor meget din kost kan gøre for dine præstationer på banen, i bassinet, eller hvor du nu skal præstere som atlet eller sportsudøver.

Der er en grund til, at professionelle sportsfolk har professionelle kokke til at stå og lave mad til dem hver eneste dag, og at de har læger og diætister til at lægge et stramt skema for, hvad de skal spise.

Spis sundt og præster bedre

Savner du bedre præstationer fra dig selv, kan det måske være en rigtig god idé at dykke lidt ned i, hvad du rent faktisk spiser af mad.

Der er måske plads til forbedringer i større eller mindre grad, og det sker ofte, at sportsudøvere hurtigt kan levere en bedre præstation bare ved at lægge kosten om.

Det er måske ikke sikkert, du har lyst til at gøre så meget ved det, hvis du bare træner i DGI eller i den lokale fodboldklub. Men hvis du forventer mere af dig selv, kan det være smart at kigge på, hvad du så også spiser i løbet af en dag.

Træning, kost og søvn skal gå op i en højere enhed

En ting er din træning. Den skal selvfølgelig være så effektiv som mulig. Og det samme gælder også for din kost, hvis du gerne vil have mest mulig energi til at kunne præstere til både træning og kamp. Men du må heller ikke glemme søvnen, som mange mennesker desværre ikke lige husker at holde fokus på i farten.

For os mennesker er det utroligt vigtigt at få sovet regelmæssigt og gerne i så mange timer som muligt. Søvn er utroligt godt for både kroppen og hjernen, og derfor må du ikke bagatellisere din søvn. At sove fire eller fem timer hver nat er på ingen måde nok, hvis du vil præstere på dit højeste niveau.1

Få hjælp fra en professionel diætist

Hvis du ikke er helt sikker på, hvordan du kommer i gang med at spise på en bedst mulig måde, kan det være en rigtig god idé at rådføre dig med en diætist, der eventuelt kan sætte en kostplan sammen for dig, som du bare skal følge.

Selvom det kan koste lidt penge at få lavet en skræddersyet plan for din kost, kan det hurtigt være alle pengene værd, da det kan give dig så meget at skifte fra en måske halvdårlig kost til en sund og effektiv kost i stedet for. Så hvis du har lyst til at blive klogere på din kost, kan du med fordel tage kontakt til en diætist, der kan hjælpe dig i gang.

3 tips til at holde fast i en sund diæt

Når du så har fået lagt en kostplan, er det jo vigtigt at holde ved den, hvis du gerne vil se resultater. Her har du tre tips til, hvordan det kommer til at ske.

  • Beslut dig for, hvor meget det betyder for dig. Har du en stålsat beslutning på forhånd, bliver det også meget nemmere at holde fast i din kostplan.
  • Forbered din mad på forhånd, så du eksempelvis ikke skal ud at handle råvarer, når du er sulten hen af eftermiddagen. Hav maden liggende klar i fryseren eller køleskabet, så du bare skal varme den op.

Gør det til et fælles projekt med hele familien. Skal du klare dig igennem det alene, kan det for nogle være hårdt, hvis resten af familien sidder og hygger med snacks.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.